Can a self-employed taxi driver claim the cost of lunch?

A taxi driver can spend 12 hours away from home and still have no tax deduction for lunch. Working through a meal or buying food between jobs does not, by itself, make the cost a business expense.
HMRC’s starting point is that food and drink meet a personal need. A sole trader’s everyday meals therefore normally fail the “wholly and exclusively” test for deductible trading expenses.
That usually rules out a sandwich bought between local rank jobs, coffee during a quiet period or dinner picked up before the night shift. The fact that the driver is working when they buy the food is not enough to change its private purpose.
HMRC also says a trader cannot generally claim just the extra cost of eating away from home. Where a meal is disallowed, the expense cannot normally be split to deduct the amount above what lunch might have cost at home.
There are exceptions as Section 57A of the Income Tax (Trading and Other Income) Act 2005 allows reasonable food and drink costs in certain cases where the business travel itself is allowable. These include itinerant trades, occasional journeys outside a trader’s normal pattern and qualifying overnight business trips.
A trade is not necessarily itinerant just because the driver spends the day on the road. It more depends whether the work itself involves travelling from place to place, rather than operating from an identifiable base or following a settled pattern.
A rural taxi driver serving different villages and contracts without a regular base or licensed area of work may have a stronger case than a driver who works the same town and returns home after each shift. The individual operating pattern and journey still need to be considered.
An occasional trip outside the usual pattern may also qualify. For example, a driver who normally works within one city, usually their licensed area, but accepts a one-off long-distance contrat to another region could potentially claim reasonable food costs, provided the underlying travel is allowable.
A regular airport transfer may be treated differently. Repeating the same journey several times each week does not necessarily make it occasional or unusual. Nor does a long wait between bookings automatically qualify a meal: commercial inconvenience alone does not establish entitlement to tax relief.
Overnight business travel offers a clearer route. HMRC says hotel accommodation and reasonable subsistence may be deductible when a business trip genuinely requires the trader to stay away from home. Meals connected with the overnight stay can qualify even if they are billed separately. The overnight rule does not automatically cover accommodation near the driver’s normal operating area.
A chauffeur on a multi-day client tour, a driver completing a distant contract that requires an overnight stop, or an operator attending a business event away from their usual base may have grounds to claim. The costs must remain reasonable and connected to the qualifying trip.
HMRC’s employee benchmark scale rates should not be applied automatically to a sole trader’s accounts. Those rates relate to employers’ payments to employees. A self-employed driver’s claim depends on the actual reasonable expense and whether it meets the statutory trading and travel conditions.
Food bought exclusively for passengers, such as bottled water or packaged refreshments, has a different purpose from the driver’s own meals and should be recorded separately. Client entertainment is also subject to separate rules; a customer dinner does not become deductible simply because business is discussed.
For most drivers, the practical approach is to leave routine local-shift meals out of the claim unless the circumstances meet a recognised exception. Where a journey may qualify, recording the details at the time is safer than trying to reconstruct them later. This is general information, not advice on an individual driver’s accounts or operating pattern.
This article is for general guidance only and does not replace advice tailored to your circumstances. Taxi drivers should consult a qualified accountant or tax adviser before claiming meal costs.
.jpg)







